Hbsag Testi Nedir?
Hbsag testi, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır. Önemli tıbbi bir test türüdür. Uzman hekim tarafından yapılan hbsag testi bu sebeple herhangi riskler barındırmaz.
Fakat buna rağmen test yaptıracak bireylerin test öncesinde doktor talimatlarına harfiyen uyması test sonucunun yüksek başarı sunması açısından önemlidir. Hepatit B Yüzey Antijeni olarak da tanımlanan bu test adından da anlaşılacağı gibi doğrudan Hepatit B hastalığının tanı ve takibi için uygulanır.
Hepatit B, global anlamda görülen riskli bir sağlık sorunudur. Bugün her yaştan bireylerde belirtileri görülebiliyor. Fakat bu hastalık son derece sinsi bir işleyişe sahiptir.
Bu bakımdan test yaptırılmadan belirtileri hemen fark edilmesi oldukça güçtür. Hbsag testi, diğer testlerde olduğu gibi ilk olarak kan örneği alındıktan sonra uygulanır. Bu kapsamda elde edilen kan örneği sonucun kusursuz bir şekilde aktarılmasında önem arz eder.
Hbsag Testi Nasıl Yapılır?
Merak edilen hbsag testi kolayca yapılır. Fakat test sonucunun olumsuz etkilenmemesi açısından özellikle laboratuar ortamının hijyenik olması, testi yapacak kadronun bu alanda profesyonel olması veya testin doğrudan ilgili hekim tarafından yapılması önemlidir.
Testi yaptırmak istediğinizde ilk olarak hekiminizden Hepatit B kan paneli adındaki bir test modeli talep edersiniz. Bu kan numunesi testini ayrıca hekiminizin ofisi üzerinden de temin edebilirsiniz. Bu kan paneli testi sıklıkla uygulanan 3 adet testten meydana gelir.
Bu 3 adet testler arasında hbsag adını alan testi tercih edebilirsiniz. Hekiminiz tarafından ilk olarak kolunuzdan düşük oranda kan numunesi alınır. Elde edilen bu kan örneği sonrasında testiniz uygulanır.
2021 döneminde yoğun olarak uygulana hbsag testi bireylerde Hepatit B virüsünün kolay ve daha pratik bir şekilde tespit edilmesinde uygulanan kaliteli ve güvenilir bir testtir.
Bu virüs özellikle orta ve ileri yaş grubundaki bireylerde görülebiliyor. Fakat belirtileri normal dönemlerde geç zamanlı fark edilebiliyor. Bu da tedavi yöntemlerinden düşük başarılı neticeler elde edilmesine sebep oluyor.
Test sayesinde bu gibi olumsuzluklar ortadan kaldırılıyor. Virüs daha erken sürede tespit edilerek aynı günde gerekli tedaviler başlatılıyor.
Hbsag Testi Nerede Yapılır?
Test doğrudan doktor klinik merkezinden uygulanır. Dolaysıyla hbsag testi hafta içi 5 gün boyunca güvenle yaptırabilirsiniz. Ayrıca bu testi tercihiniz doğrultusunda devlet ve özel hastane üzerinden de yaptırabilirsiniz.
Fakat daha hızlı test sonucu almak istediğinizde doktor özel klinik merkezini tercih edebilirsiniz. Buradan testinizi daha erken zamanda alabilirsiniz.
Bu alanda uzman olan bir doktor klinik merkezinden testinizi en geç 24 saat sonrasında alabilirsiniz. Bunun haricinde doktorunuzun kurumsal web sayfasından da test sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Online olarak test başvuru randevu formunuzu doldurabilirsiniz. Bu test doğrudan bağışıklık sisteminin Hepatit B virüsüne karşı antikor meydana getirip getirmediğine yönelik gerçekleştiriliyor.
Dolaysıyla test sonucu pozitif çıkması, hastanın önceki dönemlerde bağışıklık sisteminin bu hastalığa karşı antikor oluşturduğunu gösterir. Sonucun negatif olması durumunda ise, hasta bağışıklık sisteminin Hepatit B antikoru oluşturmadığı anlamına gelir.
Hbsag Testi Kaç Olmalı?
Dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri hbsag testi normal değere sahip olmasıdır. Çünkü test sonucu normal değerin üzerinde çıkması bireyin yüksek ihtimalle Hepatit B virüsüne maruz kaldığını gösterebilir.
Ayrıca test sonucu yüksek çıkması bireyin kesin olarak bu hastalığa maruz kaldığını göstermez. Tercih edilen laboratuar şartları, bireyin doktor uyarılarına yeteri düzeyde uymaması, yaş ve cinsiyet faktörü gibi birçok etkenler test sonucunu etkileyebilir.
Test sonucu 1 değerin altında olması sonucun negatif yani bireyin hasta olmadığını gösterir. Sonucun 1 değerin üzerinde çıkması test sonucunun pozitif yani bireyin hastalığa maruz kaldığını gösterir.
Bu durum dışında Hepatit B hastalığına karşı bağışıklık direnci elde etmiş hastalarda ise test düzeyi 100’e kadar ulaşabilir. Henüz Hepatit B aşısı yapılmamış fertlerde Anti HSB değeri <5ML/u/ml negatif, Hepatit B aşısı yaptırmış fertlerde ise <12MLu/ml pozitiftir.
Hbsag Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Bu test hakkında en çok bilgi alınmak istenen detaylar arasında hbsag testi ne zaman yapılmalı konusudur. Bu testin yapılma süresi söz konusu değildir. Çünkü Hepatit B hastalığı henüz ilk belirtilerinde mutlaka hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Bu hastalık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da sunulan verilere göre dünya çapında yaklaşık olarak 10 milyon bireyde görüldüğü tespit edilmiştir. Ülkemizde ise, özellikle son 10 yılda ciddi anlamda artış göstermiştir. Bu bakımdan testin hafta içi yaptırılması önemlidir.
Hbsag Testi Aç Karnına Mı Yapılır?
Testin aç karnına veya tok karnına yapılması mümkündür. Fakat Hepatit B virüsü daha kolay bir şekilde gözlemlenmesi açısından hbsag testi mümkünse aç karnına yaptırılması tavsiye edilir.
Test öncesinde doktorunuz tarafından bazı talimatlar sunulabilir. Birkaç saatliğine aç karnına kalmanız talep edilebilir. Bunun haricinde sigara, ilaç ve kafein tüketimine bir müddet ara vermeniz istenebilir.
Özellikle bu üç faktöre dikkat etmeniz istenebilir. Test öncesinde kullandığınız ilaç türleri hakkında hekiminiz tarafından sizlerden ön bilgi talep edilebilir. Tüm bu talepler test sonucunuzun negatif yönde etkilenmemesi açısındandır.
Hbsag Testi Kaç Günde Çıkar?
Testin çıkış süreci sağlık merkezleri arasında farklılık gösterir. Dolaysıyla hbsag testi bazı sağlık merkezlerinde 48 saat içerisinde çıkabilir. Bazı sağlık kuruluşlarında ise bu süreç yarı yarıya düşebilir.
Özellikle devlet hastanelerinde yoğunluk maksimum düzeyde olduğundan test sonucunuzu 48 saat sonrasında alabilirsiniz. Bu sebeple zaman kaybı yaşamamanız açısından profesyonel doktor klinik merkezini tercih etmeniz tavsiye edilir.
Doktorunuzun sitesinden günün her saati ve haftanın tüm günlerinde bu test hakkında merak ettiğiniz bilgileri elde edebilirsiniz. Hepatit B, ölümcül sonuçlara varabilen tehlikeli bir sağlık sorunudur. Henüz ilk belirtilerinde dahi yaşamı olumsuz yönde etkiler.
Bu bakından daha önceki dönemlerde dahi bu hastalığa maruz kalmadıysanız bile hbsag testi yılık veya her 6 ayda bir rutin bir şekilde yaptırmanız önerilir.
“Sağlık Bakanlığının 2016/54567092 sayılı Genelgesi ile Gezici Sağlık Taraması yapılabilmesi için OSGB’lerin İl sağlık Müdürlüklerinden “GEZİCİ İSG ARACI İZİN BELGESİ” almak ve bu izne istinaden sağlık taraması yapmak zorunluluğu bulunmaktadır. İzin almayan kuruluşlar Sağlık Taraması gerçekleştiremezler.”
GEZİCİ İSG ARACI İZİN BELGESİNE SAHİP ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİDİR.