Burun kültürü bir mikrobiyoloji tahlilidir.Burunda hastalık yapan veya hastalık yapma potansiyeli olan mikroorganizmaların tespit edilmesi için kullanılan bir kültür tahlilidir. Bu yazımızda bir mikrobiyoloji laboratuvarı tahlili olan burun kültürü hakkında detaylı bilgiler öğrenebilir, tahlilin neden yapıldığı ve nasıl yorumlandığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Burun Kültürü Nedir?
Burun kültürü Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir tahlildir. Bu tahlilin yapılması için steril bir eküvyona (pamuklu çubuk), insan kanlı besiyerine, öze ve 37 derecelik inkubasyon ortamı sağlayan bir etüve ihtiyaç vardır.
Eküvyon ile burundan örnek alınır.Alınan örnek mikrobiyolojik değerlendirme için kanlı besiyerine ekilir ve 37 derecelik bir sıcaklık sağlayan etüvde inkubasyona bırakılır. Ertesi gün sonuç çıkar.Sonucu mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji uzmanı doktorlar değerlendirip yorumlar.
Burun Kültürü Hangi Durumlarda İstenir?
Burun kültürü daha çok gıda sektöründe çalışan kişilerin portör muayenelerinde ve sağlık çalışanlarında da taşıyıcılık yönünden istenen bir tahlildir. Kimi zaman kulan burun boğaz uzmanları da burun kültürü isterler.
Burun Kültürü Sonuçları Nasıl Yorumlanır?
Burun kültürü için hastadan örnek nasıl alınır?
Burun kültürü örneği alındıktan sonra ne yapılır?
Burun kültürü ne kadar sürede sonuçlanır?
Laboratuvara burun kültürü örneği verildikten sonra, burun kültüründe üreme yoksa sonuç 1 gün sonra, burun kültüründe üreme varsa 2-3 gün sonra verilir.
“Sağlık Bakanlığının 2016/54567092 sayılı Genelgesi ile Gezici Sağlık Taraması yapılabilmesi için OSGB’lerin İl sağlık Müdürlüklerinden “GEZİCİ İSG ARACI İZİN BELGESİ” almak ve bu izne istinaden sağlık taraması yapmak zorunluluğu bulunmaktadır. İzin almayan kuruluşlar Sağlık Taraması gerçekleştiremezler.”
GEZİCİ İSG ARACI İZİN BELGESİNE SAHİP ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİDİR.