Anti HBs testi nedir ?
Hepatit B yüzey antikor testi (Anti HBs), hepatit B virüsünün yüzey proteinine yanıt olarak bağışıklık sisteminizin ürettiği antikorları arar. Hepatit B yüzey antikoru aynı zamanda anti-HBs olarak da adlandırılır ve hepatit B yüzey antijeni anlamına gelen HBsAg ile karıştırılmamalıdır.
Hepatit B’ye maruz kaldığınızda, vücudunuz istilacı olan bu virüse karşı bir bağışıklık tepkisi geliştirir. Bu, kan veya cinsel temas nedeniyle enfeksiyonun vücuda bulaşmasına bağlı veya hepatit B aşısı ile aşılanma sonrası olur.
Hepatit B virüsünün yüzeyinde, bağışıklık sisteminizin antikor üretmesine neden olan proteinler (antijenler) bulunur. Aşı virüsün kendisini değil, yalnızca proteini içerir.
Vücudunuzun hepatit B’ye maruz kaldığında vereceği ilk tepki, hepatit B IgM antikorları üretmek olacaktır . Bu erken antikorlar, çekirdeği de dahil olmak üzere virüsün çeşitli kısımlarına karşı savaşmak için üretilir. Bu antikorlar ilk tepkide görülür, ancak sonrasında kaybolurlar.
Bağışıklık sisteminiz daha sonra IgG antikorları üretmeye başlar . Hayatınız boyunca bu antikorları üretmeye devam eder. Bu sayede bağışıklık sisteminiz hepatit B virüsüne maruz kaldığında her zaman saldırmaya hazırdır.
Anti HBs Testi Nasıl Yapılır?
HBsAb testi, kan örneğinin alınarak, analiz için laboratuvara gönderilmesiyle yapılır.
Test özel bir hazırlık gerektirmez.
İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.
Doktorunuz sonuçları alacak ve aşı geçmişiniz, maruz kalma riskiniz, semptomlarınız ve diğer hepatit testlerinin sonuçları ışığında değerlendirecektir.
Anti HBs testi kaç olmalı ?
Hastalara yapılacak müdahaleler anti HBs test sonuçları göz önünde bulundurularak yapılması uygun olacaktır. Anti HBs testi sonuç değerleri aşılı olan ve olmayan bireylerde değişkenlik gösterir. Aşı olanlarda pozitif sonuç aşı olmayan ve bu hastalıkla hiç karşılaşmamış bireylerde negatif sonuçlar beklemekteyiz.
Aşılanmış bireylerde yetişkin erkek ve kadınlarda anti HBs değerleri 10 mIU / ml den büyük olmalıdır. Aşı yapılmamış olsa bile bir bireyde bu değer 100 mIU / ml den bile fazla olabilir. Bu durum bize hepatit B enfeksiyonunun geçirilmiş olabileceğini düşündürür.
Anti HBs testi neden yapılır ?
Bu HBsAb testi, önceden hepatit B’ye maruz kalma durumunu veya aşılamanızın başarılı olup olmadığını araştırmak için yapılabilir. İyileşip iyileşmediğinizi görmek için hepatit B’niz varsa da yapılabilir.
Bebekleri ve çocukları hepatit B için aşılamak (1991’den beri) standart olmakla birlikte, birçok yetişkin çocukken aşılanmamıştır ve risk altında olabilir. Antikor düzeyleri yıllar geçtikçe düşecektir. Test negatif ise, güçlendirici bir doz aşı uygulanması gerekebilir ki bu da mümkündür.
Hepatit B enfeksiyonu
Hepatit B, bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Erkeklerin hepatit B virüsünün (HBV) kronik taşıyıcısı olma olasılığı kadınlardan altı kat daha fazladır, ancak bunun nedenleri belirsizdir.
Hepatit B virüsüne yakalanan yetişkinlerin %95’i virüsü temizler ve hastalığın kronik formunu taşımaz. Bazı kişilerde çok az semptom vardır veya hiç yoktur, pek çoğu HBV’ye sahip olduklarının farkında değildir.
Birçok yetişkin virüsü altı ay içinde tamamen temizleyecektir. İyi haber şu ki, enfeksiyonla savaşırken üretilen koruyucu antikorlar, enfeksiyon kapmış kişilerin bir daha asla HBV hakkında endişelenmelerine gerek kalmayacağı anlamına geliyor – bağışıklık kazanacaklar.
Üç tip hepatit B enfeksiyonu vardır:
Hepatit B’nin sağlıklı kronik taşıyıcıları başkalarına bulaşıcı değildir ve siroz ve karaciğer kanseri riskleri genel popülasyondan biraz daha yüksek olsa da, çoğunlukla normal hayatlar yaşarlar. Şiddetli bir hastalık sırasında, kanser veya AIDS gibi hastalıklar için bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla veya steroidler gibi ilaçlarla tedavi sırasında olduğu gibi bağışıklık sistemleri baskılanırsa virüs yeniden aktif hale gelebilir.
Kronik bulaşıcı hepatit B oldukça bulaşıcıdır. Hastada çok az semptom olsa veya hiç olmasa bile çok iltihaplı ve hasarlı bir karaciğeri olabilir. Bu tip hepatit B’ye sahip kişilerin siroza yol açan ilerleyici bir hastalığa sahip olma olasılığı daha yüksektir. Kronik mutant hepatit B , hepatit B virüsünün genetik yapısında kalıcı bir değişiklik olan virüsün mutasyona uğramış bir suşudur. Onu taşıyanların başkalarına bulaşıcı olma potansiyeli vardır ve hastalığın diğer formlarına göre tedaviye daha dirençli olduğu düşünülmektedir.
Belirti ve bulgular
İnsanların hepatit olduğunu keşfetmelerinin birçok yolu vardır. Bazen yorgunluğun ötesinde çok az spesifik semptom olduğu için, örneğin sadece kan testleri yapıldığında teşhis konabilir.
Akut Hepatit B
Şiddetli formunda, hepatit B semptomları kişinin kendisini aşırı derecede hasta hissetmesine neden olabilir. Bazıları grip olduklarına inanırken bazıları hiçbir belirti yaşamayabilir.
Semptomlar sarılık, ateş, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, kas ve eklem ağrısı ve döküntüdür. Karaciğer de büyümüş ve hassas olabilir.
Fulminan hepatit, akut hepatitin şiddetli fakat çok nadir görülen bir şeklidir . Yorgunluk ve mide bulantısı ile başlayabilir, ancak birkaç hafta içinde belirti ve semptomlar belirginleşir. Sarılık geliştikten yaklaşık iki hafta sonra ensefalopati gelişir.
Ensefalopati, hasarlı karaciğerin kandaki toksinleri atamamasından kaynaklanan zihinsel durumun bozulması veya değişmesi durumudur. Hafif formunda, kısa süreli hafıza kaybı, unutkanlık, konuşmada geveleme, küçük davranışsal kişilik veya davranış değişiklikleri veya uyku düzeninde değişiklikler olabilir.
Kronik Hepatit B
Yine, belirtiler ve semptomlar değişebilir ve birçok insan, derin bir şeyin yanlış olduğundan habersiz olacak veya yalnızca belirsiz semptomlar yaşayacaktır. Bunlar, hafif veya huzursuz yorgunluk, sarılık ve genişlemiş bir karaciğeri içerebilir. Ne yazık ki, kronik hepatit vücut tarafından temizlenmezse veya başarılı bir şekilde tedavi edilmezse, karaciğer hastalığı veya karaciğer yetmezliği ortaya çıkabilir.
Tanısal Kan Testleri
Kan testleri hastalığın varlığını ve neyin etkilendiğini gösterecektir. Hepatit B seroloji kan testi, virüsün farklı türleri olduğu için mevcut hepatit tipinin doğru teşhisini verecektir.
Karaciğer Fonksiyonu Kan Testleri
Bu kan testleri, karaciğerin ne kadar iyi çalıştığını gösterir, ancak karaciğerin vücudumuzda sorumlu olduğu çok sayıda ve çeşitli işlevleri tam olarak değerlendirmez. Hepsi karaciğer virüsünden etkilenebilen karaciğer enzimleri, transaminazlar ve kolestatik enzimler, bilirubin ve karaciğer protein düzeylerini kontrol ederler.
Kandaki yüksek transaminaz seviyeleri, karaciğerin ne kadar iltihaplandığını veya hasar gördüğünü her zaman göstermez. Bunlardaki yükselmeler ayrıca genetik karaciğer hastalığı, karaciğer tümörleri ve kalp yetmezliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. AST ve ALT transaminazlarının normal aralıkları sırasıyla 0 ila 40 IU/L ve 0 ila 45 IU/L civarındadır. Kronik hepatit B’de, seviyeler genellikle normal aralığın iki ila üç katıdır.
Karaciğer Proteinleri
Albümin, protrombin ve immünoglobulinler (karaciğer tarafından yapılan proteinler) kontrol edilir ve anormal seviyeler ciddi karaciğer bozukluğunun göstergesidir. Protrombin zamanlarının da belirlenmesi gerekir, çünkü karaciğer kanamayı durdurmak için gereken pıhtılaşma faktörlerinin çoğunu üretir.
Anti HBs Testi Sonuçlarını Yorumlama
Testiniz pozitif veya negatif olabilir, ancak sonuçlar yapılan diğer hepatit testlerine göre farklı yorumlanabilir.
Anti HBs pozitif olduğunda (antikorlar mevcut) genellikle bir hepatit B enfeksiyonundan kurtulduğunuz ve bir miktar bağışıklığa sahip olduğunuz veya bir kez hepatit B aşısı olduğunuz ve bağışık olduğunuz anlamına gelir.
HBsAb testiniz negatifse, birçok farklı anlama gelebilir – ancak genel olarak bu, Hepatit B virüsüne karşı bağışık olmadığınız anlamına gelir.
Diğer hepatit B testleriniz (hem HBsAb hem de diğer hepatit testleri) negatifse, ya enfekte değilsiniz ya da antikorların oluşturulacağı noktadan önce enfeksiyonun çok erken inkübasyon aşamasındasınız demektir.
Anti HBs testiniz, aktif veya kronik enfeksiyon gösteren diğer hepatit B testleri pozitif olduğunda bile negatif olabilir.
Anti HBs pozitifse, bu ya geçmişte enfeksiyon geçirdiğiniz ya da aşı olduğunuz ve şimdi bağışık olduğunuz anlamına gelir.
Hepatit B virüsü ile enfekte olan birçok insan, enfeksiyona yakalanmak için belirgin bir risk faktörüne sahip değildir.Virüsü iletmek için sadece az miktarda kan gerekir ( elinizde açık yara varsa hastalığı olan bir kişinin dokunmuş olabileceği bir nesneye dokunarak ). Diş fırçasını paylaşmak veya öpmek bile enfeksiyonu bulaştırmak için yeterlidir.
“Sağlık Bakanlığının 2016/54567092 sayılı Genelgesi ile Gezici Sağlık Taraması yapılabilmesi için OSGB’lerin İl sağlık Müdürlüklerinden “GEZİCİ İSG ARACI İZİN BELGESİ” almak ve bu izne istinaden sağlık taraması yapmak zorunluluğu bulunmaktadır. İzin almayan kuruluşlar Sağlık Taraması gerçekleştiremezler.”
GEZİCİ İSG ARACI İZİN BELGESİNE SAHİP ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİDİR.