İş Kazasının Sebepleri ve Önlenmesi
İş Kazası Nedir ?
Planlanmamış ve beklenmeyen bir olay sonucunda sakatlanmaya ve zarara neden olan duruma “iş kazası” denir.
İş kazasının nedenleri;
İnsan, makine ve malzme, sosyal ve teknik çevre olmak üzere üç temel faktöre ayrılır.
İnsan Faktörü:
Neredeyse tüm kazaların direkt yada dolaylı olarak insan faktörüne bağlı bir hatadan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra iş kazası tek başına kaza yapan kişiyle sınırlandırılamaz. Bu hatalar İş kazasında Fabrikanın projesini çizen mimarda inşaatı yapan müteahhitte makineleri planlayan ve monte eden mühendiste iş yeri yönetiminde, işletme mühendisinde, elektrikçide, usta başında, operatörde ve hatta işçinin seçiminde rol oynayan işletmecide ve iş yeri hekiminde dahi olabilir.
Ayrıca iş yeri ortamı ve yürütülen iş işçiyi yorabilir. Duygu değişimlerine neden olduğundan işçinin dikkatini dağıtarak işe olan konsantiresini azaltabildiğinden kazalara neden olabilir.
Bir diğer önemli hususta işçinin işle ilgili gerekli eğitimi almamış, işle uyum sağlamamış, çalışma koşullarına uygun olarak seçilmemiş ya da işçinin pisikoloik ve fiziyolojik özelliklerinin işin niteliği ile uyuşmamış olmasıda iş kazasına bir etkendir.
Malzeme ve makine faktörü:
Kazalar uygun koruyucularla donatılmamış bakım ve onarımı yapılmamış makinelerden, iyi seçilmemiş koruyuculardan, el ve taşıma araçlarının uygun seçilmemesi ve amacına uygun olarak kullanılmamışından, elektrikli araçlarda topraklama ve izole yapılmamısından, basınçlı gaz ve sıvıların iyi koşullarda depo edilmemesinden ve hatta fabrika planından kaynaklanabilir.
Çevre faktörleri:
İş yeri çalışma şartlarını etkileyen, havalandırma, aydınlatma, gürültü, gaz ve toz gibi etkenler işçinin çalışma performansını olumsuz yönde etkilediğinden iş kazasına neden olabilir.
İş yeri sahiplerinin para kazanma isteği ne kadar normal karşılanmaktaysa çalışan kişilerin “ iş sağlığı ve iş güvenliği” isteğininde yerine getirilmesi gereken önemli hak ve hususlardandır.