
İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu
İş güvenliği günümüzde işçilerin ve işverenlerin güvenliğini en iyi şekilde sağlamak ve işletme verimliliğini maksimize etmeyi amaçlamaktadır.
Yasalara göre işletmenizin az tehlikeli bir sınıfta bir işletme olduğunu düşünecek olursak ve işletmenizde çalışmakta olan bireylerin sayısının 50’nin altında olduğunu düşünecek olursak ilgili kanunların 6. maddesinde yer alan yükümlülüklere göre 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle mecburi olarak işyerinizde bir hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurmanız gerekecektir.
İşletmenizde bulunduracağız iş güvenliği uzmanı sizin için gerekli teftişlere hazır olacak niteliklerde bir çalışma planı hazırlayacaktır. Bu çalışma planında ise çalışanlarımızın işe giriş tarihleri ve belli aralıklarda yaptırmakta olduğu sağlık muayeneleri raporlarını iş güvenliği uzmanı en uygun şekilde muhafaza edecektir.İşyerinizde çalışmalarını sürdürmekte olan bireylerin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak bir takım eğitimleri vermek iş güvenliği uzmanlığı asli görevi olacaktır.
İşletmenizde bulunacak olan iş güvenliği uzmanı, meydana gelebilecek olan risklerin değerlendirme raporunu hazırlayacaktır. Acil durumlar ile ilgili gerekli olan planları hazırlayacak ve tahliye planları oluşturacaktır. Sağlık ve iş güvenliği planlarının işçilere aktarılmasını en uygun koşullar altında sağlayacak ve işçilere ilgili durumları aktaracaktır.
İşyerinizde çalışmalarını sürdürmekte olan personelin özlük dosyalarının barındıracak ve işyerinizdeki makinelerin tesisat sicil kayıtlarını ya da kimyasal maddelerin analizlerinin yapılmasını isteyecektir. Güvenlik açısından gerekli bilgi formları ile alakalı yönetmelikleri hazırlayacaktır
Eğer iş güvenliği uzmanı bulundurma ve gerekli yönetmeliklere uymazsanız;
İş güvenliği ile ilgili olarak iş sağlığı ve iş güvenliği alanında herhangi bir şekilde çalışma yapılmamış olması durumunda risklerin belirlenmemesi halinde gerekli kontrol ve ölçümlerin yapılmaması durumunda cezai uygulamalar vardır. İnceleme ve araştırmaların yapılması durumunda ki şirketlere 1500 tl civarında bir para cezası kesilmektedir bunun yanı sıra gerekli risk değerlendirmelerini yaptırmaya işletmeler 3.000 tl ile 4500 tl arasında cezalara tabi tutulmaktadır.
Eğer iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini uyulup uyulmadığını izlemeyen işletmeler varsa bu işletmeler için her bir yükümlü göz önünde bulundurularak ayrı ayrı 2000 tl seviyesinde ceza ile karşılaşması mümkün olacaktır.
Çalışanlarına işçi sağlığı ve işçi güvenliği eğitimlerini vermesi gereken işletmeler her bir çalışan için eğitim vermemişse 1000 tl civarında bir para cezasına çarptırılmaktadır.
İsg uzmanı bulundurmak zorunda olan işletmeler belirtilen hususlara uygun bir şekilde hareket etmemesi durumunda işletmeye başlamadan önce gerekli tedbirleri alma yükümlülüğündedir. Bu yükümlülüklere uyum sağlanmaması durumunda meydana gelebilecek her türlü kaza için iş yerlerinin büyüklüğüne göre kaza politikası belgesi aranır. Ayrıca güvenlik raporları göz önünde bulundurularak işverenlere 50.000 TL civarında bir ceza kesilmesi ve faaliyetlere iş güvenliği uzmanı olmadan devam edilmesi durumunda ise 80.000 TL civarında bir cezai işlem uygulanması söz konusu olacaktır.