Ahşap İşlerinde İş Güvenliği
Ahşap ve mobilya imalatı ülkemizde hayli yoğun çalışmakta olan bir sektördür. İş güvenliği personelleri olarak sıkça rastlayabileceğimiz bu sektörle ilgili birkaç alana değinmek istedik.
Ahşapla sektörü ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Ağır kaldırma
- Havalandırma
- Kesime, yaralanma
- Kimyasallarla temas
- Yanıcı maddeler
- Yakıcı maddeler
- Depolama
- Yangın müdahale sistemleri
Ahşap işleri, içerisinde talaş tozu, boya, testere, vernik, tutkal ve ağır kalaslar gibi tehlikesi yaratabilecek bileşenlerden oluşan bir iş koludur. Tüm bu unsurların bir arada kullanıldığını düşününce kazalar kesinlikle kaçınılmaz olacaktır. Sırasıyla aklımıza gelen güvenlik tedbirlerini şu şekilde inceleyelim:
Ağır kaldırma: Ahşap malzemeler genelde taşınması güç gerektiren oldukça ağır parçalardan oluşurlar. Taşınmasında, işlenmesinde yardım gerektirebilir. 25 kg üzeri ahşap malzemeleri taşırken ve işlerken mutlaka gerekli lojistik desteği almalıyız. Olası bir kazada uzuv kaybı yaşayabilir, meslek hastalığı sahibi olabilir hatta yaşamımızı yitirebiliriz.
Havalandırma: Ahşabın işlenmesi esnasında talaş, boya tozu gibi ciddi zararlar verebilecek bir takım atık maddeler oluşmaktadır. Yeterli bir havalandırma olmadığı alanlarda çalışanlar, bu zararlı maddeleri soluyacak ve meslek hastalığı gibi ciddi sonuçlarla karşılaşacaktır. Havalandırma sisteminin periyodik bakımları yapılmalı ve arızaları anında giderilmelidir. Ayrıca ortam ölçümlerinin de periyodik zamanlar içerisinde yapılması dikkate alınmalıdır.
Kesilme ve Yaralanma: Ahşap, genelde ağır malzemeyle çalışmak anlamına geldiğinden dolayı yapılan işlemler esnasında bir çok yaralanma hatta yaşam kayıplı kazalar meydana gelebilir. Bunlara önlem olarak öncelikle çalışanlar arasında ilk yardımcının olması ve çalışanların tümünün iş sağlığı eğitimi alması gerekmektedir. İş yerinde ilk yardım dolabı ve acil numaraların bulundurulması gerekmektedir. Bunların dışında ahşap işlemek için kullanılan sanayi makinelerinin uygun güvenlik donanımlarıyla çevrelenmesi, periyodik bakımlarının zamanında yapılması gerekmektedir. Çalışanların mutlaka kişisel koruyucu donanımlarıyla çalışmaları gerekmektedir.
Kimyasallarla Temas: Ahşap malzemenin işlenmesi esnasında boya, vernik, tutkal gibi kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu kimyasalların güvenlik bilgi formlarının (MSDS) mutlaka tutulması, incelenmesi ve çalışanlara bu kimyasalların gerekli bilgileri de aktarılmalıdır. Çalışanların kimyasallardan korunmaları için uygun kişisel koruyucuları kullanmaları gerekmektedir.
Yanıcı Maddeler: Boyalar, tutkal ve ahşap kolayca yanabilen maddelerdir. Çalışanların bu maddeleri tanımaları ve depolama düzenini bilmeleri gerekmektedir.
Yakıcı Maddeler: Ahşap işlerinde kullanılan ahşabın, kolayca işlenmesi için kullanılan ısıtıcılarla temasta yakıcı durumlarla karşılaşabiliriz. Bu yakıcı makinelerin sadece operatörleri tarafından kullanılması ve bu makinelerin yanına yanıcı maddelerin yaklaştırılmamasını sağlamalıdırlar.
Depolama: Ahşap malzemelerin çabuk yanabilmesi ağır oluşları ve kimyasal maddelerle işlenmesi gibi belirgin risk faktörleri bulunmaktadır. Bu yüzden ahşap üzerine çalışan işyerlerinin ahşap malzemeleri belirli bir ağırlık düzeninde depolaması gerekir. Aynı zamanda kimyasallarıda ahşap depolarınından ayrı bir alanda tutması gerekir. Yanıcı ve yakıcı maddelerin depolanırken ayrı tutulmasına dikkat edilmelidir.