Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
15 Mayıs 2013’te resmi gazetede yayımlanan ‘’Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’’ in Madde 6-(1)’e göre;
‘’ İşveren, çalışanlara işe başlamadan önce Ek-1’de belirtilen konuları içerecek şekilde işyerine özgü riskler de dikkate alınarak iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesini sağlar.’’
Bu yönetmeliğin Ek-1’ de tanımladığı, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturmak için, tüm çalışanlara aşağıdaki konuları içeren iş güvenliği eğitimleri verilmelidir.
Programın Amacı:
İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulabilmesi için iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgileri edinmek, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatı tanımak ve işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken temel önlemleri öğrenmektir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Amacı Nedir?
Çalışanlara genel iş güvenliği kurallarını ve kazalardan nasıl korunacaklarını öğretmek, alınacak tedbirler hakkında bilinçlendirmek, daha güvenli bir iş ortamında çalışmayı hedeflemek amacıyla hazırlanan bir temel eğitimdir.
İş güvenliğinin bir kültür olarak aşılanması sürecinde, çalışanların bilgi düzeyini arttırmak ve pekiştirmek hedeflenmektedir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin İçeriği Nelerdir?
– İş Sağlığı ve Güvenliği tanımı,
– Yasal Mevzuat ve İçerik (İş yasası, tüzük ve yönetmelikler)
– İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar ve Temel Prensipler,
– İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu,
– İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Devlet,
– İşveren ve İşçilerin Görev ve Sorumlulukları,
– Kaza Nedenlerinin Analizi,
– İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından Doğan Hukuki ve Cezai Sorumluluklar,
– Kişisel Koruyucu Donanımlar ve Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması,
– Fiziksel Etmenler ve Termal Konfor Şartları.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Yasal Dayanağı Nelerdir?
6331 saylı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamında; işverenin genel yükümlülükleri Madde 4 ve çalışanların eğitimi başlıklı Madde 17 de kapsamlı şekilde belirtilmiştir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Süresi Ne Kadardır?
Eğitimimizin süresi 4 saattir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sonunda Sertifika Verilir Mi?
Eğitim alan personele Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Katılım Sertifikası düzenlenecektir.
Eğitim sonunda düzenlenecek test sonuçları raporlanarak, şirket yetkililerine sunulacaktır.
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş mühendis, mimar veya teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilir.
İş Güvenliği Uzmanı adayları teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenecek eğitim programlarına katılırlar.
Bakanlıkça yapılan sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar iş güvenliği uzmanı olurlar.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?
İş güvenliği uzmanları, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Rehberlik
b) Risk değerlendirmesi
c) Çalışma ortamı gözetimi
d) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
e) İlgili birimlerle işbirliği
İş Güvenliği Uzmanlarının Yükümlülükleri Nelerdir?
İş güvenliği uzmanları, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgileri gizli tutmakla yükümlüdürler.
İş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.
Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen iş güvenliği uzmanının yetki belgesinin geçerliliği altı ay süreyle askıya alınır. Bu konudaki ihmalin tespitinde kesinleşmiş yargı kararı, malullüğün belirlenmesinde ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 25 inci maddesindeki kriterler esas alınır.
İş güvenliği uzmanı, görevlendirildiği işyerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyeleri ile 9 uncu maddede belirtilen hususlara ait faaliyetlerini, işyeri hekimi ile birlikte yapılan çalışmaları ve gerekli gördüğü diğer hususları onaylı deftere yazar.
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
İş Güvenliği Uzmanlığı Hizmetleri
İşçileri korumaya ek olarak, kimyasal, fiziksel, radyolojik ve biyolojik tehlikelere karşı iş yerlerini denetleyerek, mülklerin, çevrenin ve kamuoyunun zarar görmesini önler.
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
İşyeri Risk Analizi (Değerlendirmesi)
Sistematik olarak tehlikeleri belirlemek, riskleri ortaya çıkarmak ve riskleri kontrol etmek için uygun nitel veya nicel yöntemler kullanarak yapılan çalışmaların bütünüdür.
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
Yüksekte Çalışma Eğitimi
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
Ergonomi Eğitimi ve Danışmanlığı
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
Acil Durum Eylem Planı
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
Patlamadan Korunma Dokümanı
BURTOM ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
Uygulamalı Temel Yangın Eğitimi
Yangın tehlikelerine karşı önceden hazırlıklı olmak, can ve mal kaybını asgariye indirmek amacıyla alınacak önlem ve söndürme usulleri, personel kurtarma tekniklerini içermektedir.