İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi ve Ergonomi
İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, genel çerçevede çalışanların bulundukları çalışma ortam ve şartlarında gerçekleştirilen iyileştirme, risklerin ortadan kaldırılması veya kabul edilebilir seviyeye düşürülmesi ile çalışan sağlığı ve güvenliğini sağlama amacına hizmet etmektedir. Ergonominin tanımında da karşımıza çıkan bu benzerlik, gerçekleştirilen bu iki sistematik çalışmanın birbiri ile ortak paydalarının çoğalmasına neden olmuştur.
İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların sağlığı ve güvenliğini sağlamak için ergonomiyi de kullanır. Ergonomiyi oluşturan en önemli konuların başında gelen İSG, ergonomiye dayalı biyolojik, fiziksel, sosyolojik ve psikolojik etmenler gibi onlarca etmen arasından tespit edilen bulguların iyileştirilmesi ile çalışan güvenliğini sağlamaktadır.
Daha önceki yazılarımızda da belirtildiği gibi ergonomi doğrudan çalışanların insani, fiziksel, biyolojik yapılarına göre işin yapısal olarak düzenlenmesi esasına dayanmaktadır. Kısacası ergonomi; “insanın işe” değil “işin insana” uyumunun sağlanmasıdır.
İSG açısından ergonominin sağlanması, İSG profesyonelinin danışmanlığında işverenlerin sorumluluğu altındadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetiminin Önemi
İş sağlığı ve güvenliği yönetiminin önemi, İSG alanında tespit edilen tüm uygunsuzlukların giderilmesi, ortadan kaldırılması ve sürekli iyileştirme yaklaşımının uygulanması ile yasal zorunlulukları sağlamakla birlikte İSG kültürü oluşturma ve çalışanlar için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmakla daha belirgin bir şekilde kavranabilmektedir.
Bununla birlikte yapılan araştırmalara göre; sigorta kapsamı dışında iş kazalarından sonra ortaya çıkan maliyetler, sigorta dahilindeki maliyetlerden ortalama 8-36 kat daha fazla maliyet oluşturmaktadır. İş gücü kaybı, tazminatlar vs. maddi masrafların dışında iş veriminin azalması, etik etkenler ve kaza sonrasında ortaya çıkan diğer durumlar gösteriyor ki; iş sağlığı ve güvenliği yönetimi, sistematik ve bilimsel olarak “çalışma” olan her yerde uygulanmalıdır.
İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Tanımı
Çalışmanın olduğu tüm işyerlerinde işin gerçekleştirilmesi esnasında farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan, çalışan sağlığına zarar verebilecek kaza ve diğer tüm etkenlerden korunmak, daha iyi bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla bilimsel ve sistemli bir operasyonla tehlike ve risklerin belirlenerek gerekli önlemlerin alınması, belirlenen tehlike ve risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların tamamı İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi olarak adlandırılabilir.
İş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminde asıl amaç; işyerinde çalışmadan dolayı ortaya çıkabilecek meslek hastalıklarını ve oluşabilecek kazaları en aza indirgemek, tüm riskleri ortadan kaldırmak ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmaktır.
İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin standartlaştırılmasında kullanılan ana kılavuzlar ILO ve OHS’nin genel çapta iki temel amacı vardır.
Ülkelerin kedi İSG yönetim sistemlerini kurmalarında kılavuz niteliğinde işlev görmek,Ülkelerde faaliyet gösteren kuruluşların yönetim ve genel politika düzenlemelerine katkı sağlayarak yol gösterici niteliğinde olmaktır.